BGWebCounter
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от Ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт Вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ          РАЗБРАХ

СОЛВЕЙ СОДИ

Историята на група Солвей започва през 1861, когато Ернест Солвей открива ключа към 'промишленото производство на калцинирана сода на базата на морска сол, амоняк и въглеродна киселина'.


 


В България през 1954 г. е построен първият завод за калцинирана сода по метода "Солвей". Той е с неголям капацитет и днес вече не съществува.


 


Новият завод Соди влиза в експлоатация през 1974 г. Той е изграден непосредствено до стария - в град Девня, на 2 километра от черноморското пристанище Варна-Запад, което е достъпно за кораби с тонаж до 45 000 тона. Оттук се доставят енергийни суровини и се изнася готовата продукция. Заводът е в непосредствена близост и до природните си суровини каменна сол, варовик и вода.

Соди е приватизиран през 1997 година. Днес 98 % от капитала на дружеството принадлежат на Солвей Шишеджам Холдинг. Основни акционери в него са международната индустриална група Солвей със седалище в Брюксел, Белгия, с два основни сектори на дейност: Химия и Пластмаси; група Шишеджам със седалище в Истанбул - най-голямата стъкларска компания и основен производител на химически продукти в Турция.


През 2000 г. Солвей Соди придоби ТЕЦ Девен, Провадсол и Девня Варовик (съвместно притежание с Девня Цимент), дружествата, които осигуряват основните суровини за содовото производство – пара, разсол и варовик. За тези десет години беше постигнато значително развитие на Солвей Соди и неговите филиали.


В Солвей Соди и филиали се произвеждат калцинирана сода – лека и тежка, сода бикарбонат, електроенергия, пара, деминерализирана вода, пепели и разсол. Тежката калцинирана сода се получава на основата на лека. Пазарното търсене определя съотношението на производство и продажби на лека и тежка калцинирана сода.


Солвей Соди продава калцинирана сода – лека и тежка, и сода бикарбонат. Около 90 % от произведената калцинираната сода се изнася. Балканските страни, Русия, Средният Изток и Средиземноморският басейн са основни дестинации, но на практика се изнася в целия свят - Южна Америка, Африка, Азия. Солвей Соди осигурява около 1 % от общия износ на България.


Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост - 1 килограм стъкло съдържа до 230 грама сода. Тя се използва и за производството на перилни препарати, в целулозно-хартиената и кожарската промишленост, в металургията.


Солвей Соди, Девня е един от най-големите заводи в света за производство на синтетична калцинирана сода по метода "Солвей". Дружеството се стреми да управлява бизнеса, спазвайки изискванията на законодателството и в дух на добро разбирателство с обществото, с грижа за здравето и безопасността на персонала.

Град:Девня
Адрес:кв. Индустриална зона
Телефон:0519 95000; 0519 95001
Web страница:

Карта


Виж коментаритеНапиши мнениеСподели във FacebookСъобщи за неверни данни

Газпромнефт Стандарт 15W-40 APISF/CC - 4 литра


0.009s