BGWebCounter
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от Ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт Вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ          РАЗБРАХ

СЪЮЗ НА ВОЕННОИНВАЛИДИТЕ И ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ

През 1913 г. в София е създадено първото дружество "Военноинвалид". То е инициатива на военноинвалидите и пострадалите от Балканската и Междусъюзническата войни. Основна цел на съществуването на организацията е да защитава правата и интересите, както и да помага материално и морално на пострадалите от войните и военноинвалидите.
През 1941 г., на ул. "Христо Белчев" в столицата стартира изграждането на Дом-паметник на военноинвалидите, замисъл, вдъхновен от френския аналог в Париж. След множество повратни моменти, сред които закриване, пределни усилия за възстановяване на организацията, през 1990 г. се възстановява с настоящото си име, а от 1993 г. тя функционира пълноценно. Тогава се възстановява и патронажа на съюза - на Върховния главнокомандващ на българската армия.
През годините след 1990-та, възстановеният вече съюз получава своето заслужено национално и обществено признание. Той е сред четирите военни и патриотични организации с особена обществена значимост. Останалите са Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на възпитаниците на Негово Величество училища, Родолюбиво войнство и гражданство.
През 2005 г., на същия ден, на който е възстановен съюза, по повод и на 90-годишнината от основополагането му, е приет и обнародван Закон за военноинвалидите и военнопострадалите (ЗВИВП). От 2007 г. пък функционира централен регистър на военноинвалидите и военнопострадалите към Министерството на отбраната. С тези стъпки се урежда официален статут и се привеждат в действие всички права на тези достойни и заслужили за родината си граждани, пострадали при изпълнение на войнския си дълг.
В настояще време се предприемат стъпки за въвеждането в правното битие на Консултативен съвет за военноинвалидите и военнопострадалите, който ще е с основни задачи да оказва помощ и съдействие за провеждането на държавната политика по темите на военноинвалидите и военнопострадалите.
Понастоящем членовете на съюза са повече от 5000. Изградени са и 65 общински организации и 15 секции на общински принцип.


 


 


През 2010 г. СВВП чества важни дати в своето летоброене:
- 95 години от учредяването на съюза - 29 март 1915 г.
- 95 години от приемане на първия Закон за грижи и подпомагане на военноинвалиди и военнопострадали с указ на Цар Фердинанд I от 13 април 1915 г.
- 5 години от възстановяване на законодателната база на Съюза, с приемането на ЗВИВП - 29 март 2005 г.
- 31-ви Конгрес (Общо отчетно-изборно събрание) на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите на 30 и 31 март
- 17 години от възстановяване на патронажа над организацията
- 85 години от създаването на "Отделение за грижи и подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите" към Министерство на войната, на 12 май 1925 г.
- 17 години от възстановяване на представителството в Министерството на отбраната - март 1993 г.
- 20 години от възстановяването на СВВП на 26 юни
- 60 години от решението за закриването на организацията на 1 декември 1950 г.


 


 


 
 

Град:София
Адрес:ул. Хр.Белчев 21
Телефон:02 9803490; 02 9803090; 02 9888148

Карта


Виж коментаритеНапиши мнениеСподели във FacebookСъобщи за неверни данни

Газпромнефт Мото 2Т - 1 литър


0.005s